Leenbakker
  • Mijn op maat overzicht
  • Klantendienst
  • Bekijk folders
  • Vacatures
  • Advies & inspiratie
winkels
winkelwagen
Bekijk de nieuwste acties van LEEN
*Geldig t/m 16 april

Wat is Valumat?

Per 1 januari 2021 is de “Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid” (UPV) voor matrassen in werking getreden. Dit betekent dat de producent/verkoper verantwoordelijk is voor de afvalstroom die ontstaat uit de verkoop van matrassen.

Hierbij zijn wettelijk recyclagedoelstellingen vastgesteld. Om deze doelstellingen te kunnen behalen, wordt er een milieubijdrage berekend per verkocht matras of matrastopper. Met deze bijdrage verwerkt vzw Valumat afgedankte matrassen op duurzame wijze.

Kijk voor meer informatie over Valumat of het duurzaam recycleren van matrassen op; https://valumat.be/nl

Wat zijn de tarieven?

Bij de aankoop van een matras of matrastopper bij Leen Bakker wordt er een Valumat-milieubijdrage gerekend. De tarieven per matras zijn afhankelijk van de breedte van het matras. Voor producten die een matras(sen) bevatten zoals een boxspring is de Valumat-milieubijdrage ook van toepassing.

Tarief
Soort matras

Tarief 1 - €4,25

Baby / Juniormatrassen

Tarief 2 - €8,50

Matrassen/matrastoppers met een breedte >120cm

Tarief 3 - €17,-

Matrassen/matrastoppers met een breedte <120cm

Hoe kan ik mijn oude matras recycleren?

Voor de inzameling van afgedankte matrassen werkt Valumat samen met de gemeenten en afvalintercommunales. Hun inzamelkanalen zijn heel geschikt om deze afvalstoffen op een milieuvriendelijke manier in te zamelen. Hierdoor ben je verzekerd van een correcte verwerking en maximale recyclage van je oude matras.

Kijk voor meer informatie over het recycleren van je matras op; https://valumat.be/nl/ik-wil-mijn-oude-matras-recycleren.