Leenbakker
  • Mijn op maat overzicht
  • Klantendienst
  • Bekijk folders
  • Vacatures
  • Advies & inspiratie
winkels
winkelwagen
Bekijk de nieuwste acties van LEEN
*Geldig t/m 16 april

Dekbed wassen en onderhouden

Dekbed

Omdat je er iedere nacht onder ligt, is het verstandig om je dekbed goed te onderhouden. Zorg dat je hem regelmatig lucht bij een open raam of buiten hangt om 'm fris te houden.

Mag ik mijn dekbed wassen?

Of je een dekbed mag wassen, hangt af van het soort dekbed. Ieder soort dekbed heeft een eigen wasvoorschrift.

Volg daarom altijd het wasvoorschrift voordat je het dekbed wast. Durf je het zelf niet aan om een dekbed te wassen of past deze niet in de wasmachine, ga dan naar de stomerij.

Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen?

Hoe vaak je je dekbed moet wassen, is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen wordt aangeraden om je bed eens per week te verschonen. Hierdoor blijft zowel je matras, als je hoofdkussen en je dekbed zelf langer fris. Zeker wanneer je allergisch bent voor huisstofmijten is het belangrijk om alles regelmatig te wassen.
Wist je dat je 1/3 van je dag in bed doorbrengt?! Reden om je bed dus lekker fris en schoon te houden!

In tegenstelling tot je beddengoed, hoeft je dekbed niet iedere week in de was. Probeer je dekbed wel zo vaak mogelijk te luchten. Wanneer je uit bed stapt, sla je dekbed dan terug zodat het kan luchten.

Gemiddeld kun je het dekbed eens per 2-3 maanden wassen. Ben je iemand die snel zweet? Overweeg dan om je dekbed vaker te wassen.

Op hoeveel graden kan ik mijn dekbed wassen?

Je kunt een dekbed het beste wassen op 60 graden. Vanaf 60 graden worden bacteriën en huisstofmijt - waar veel mensen allergisch voor zijn - pas gedood.

De meeste synthetische dekbedden mag je op 60 graden of hoger wassen. Kijk dit altijd even na op de wasvoorschriften.

Kan mijn dekbed in de droger?

Als je je dekbed hebt gewassen en alles is weer lekker fris, wil je natuurlijk dat je er zo snel mogelijk weer onder kunt slapen. Vanwege het volume kan het even duren voordat je dekbed droog is. Of je je dekbed ook kun drogen in de droger is afhankelijk van de wasvoorschriften, dit wordt bij het dekbed zelf aangegeven. Ook is het afhankelijk van de afmetingen van je droger. Kan je dekbed in de droger? Probeer je droger dan niet helemaal vol te stoppen. De kans dat de droger oververhit raakt is aanwezig. Kijk dus altijd of er voldoende ruimte in je droger is voor jouw dekbed.

Is je droger te klein, of droog je liever op de natuurlijke manier? Hang je dekbed dan lekker buiten! Je kunt je dekbed natuurlijk ook in huis drogen, bijvoorbeeld in het trapgat. Zorg hierbij voor een goed geventileerde ruimte, of zet je raam een stukje open.

Tip: Als je je beddengoed buiten hangt, zorg er dan voor dat het nooit in de volle zon hangt. Dit geldt niet alleen voor dekbedden, maar voor alle beddengoed.

Meer advies over dekbedden vind je op deze pagina’s:

  • Op zoek naar een nieuw dekbed? De dekbed adviespagina geeft je advies over het kiezen van het beste dekbed voor jou.

  • De dekbed maten adviespagina helpt je met het kiezen van de juiste maat dekbed.

  • Hier vind je al onze dekbedden >